top of page

Jak jsme vyhráli Náš první milion

Letos v únoru již pošestnácté vyhlásilo Technologické inovační centrum Zlín v rámci podnikatelského akcelerátoru soutěž Můj první milion, který pomáhá ambiciózním projektům nastartovat jejich byznysový úspěch. V letošním ročníku se do soutěže přihlásilo celkem 68 projektů, z kterých byl 18.5. vybrán a vyhlášen náš ONLINE ZEN jako vítěz v kategorii Vysoké školy a veřejnost! O čem vlastně soutěž je a jak se nám podařilo v nadupané konkurenci vůbec vyhrát?
"Niky, Petr Kozel z Valašsko-klobouckého podnikatelského centra se mě ptal, jestli se nechceme přihlásit do Můj první milion.."

S návrhem přišla Klárka začátkem února, několik málo dní před uzávěrkou soutěže. Kukla jsem na web a když jsem zjistila, že vyplnění přihlášky snad ani nemůže být jednodušší, tak jsem to odbouchla a dál o tom moc nepřemýšlela. Za pár dní přišel email od manažerky projektu, že děkuje za přihlášku a za necelý týden nás zve na úvodní 3 min prezentaci našeho projektu před početnou porotou.

"Ty, Klári, víš.. ten Milion... tak nás zvou na první kolo...ve čtvrtek..jo teď ve čtvrtek.. máš čas?":)

1. Úvodní kolo


Přípravu na první kolo jsme nepodcenili, i když jsme neměli zrovna moc času. Rozhodli jsme se pro několik málo slidů s minimem textu, pro zpestření jsme použili některé naše jógové fotky a s Klárkou jsme si rozdělili informace, které porotě v tom krátkém čase potřebujeme sdělit. Možná se to nezdá, ale 3 minuty je strašně krátká doba na to představit cokoli! :) Snažili jsme se být stručné, věcné, a předvídat otázky, které by mohli přijít od poroty - díky tomu se nám v prezentaci podařilo shrnout v krátkosti vše podstatné a porota tedy ani moc doplňujících otázek neměla. Zatímco jiní soutěžící strávili před porotou celých slíbených 15 minut, my jsme byli po asi 5 minutách venku, což nás docela rozhodilo - byli jsme přesvědčené, že je náš projekt "mimo", a domů jsme odjížděli lehce rozladěné.
O to větší bylo naše překvapení, když se po pár dnech Olesja z TICu ozvala a oznámila projekty, které postupují do akcelerátoru, a my na tom seznamu byli!



2. Akcelerační program


Následujících 9 týdnů byl fičák :) Nejen že jsme postupem do akcelerátoru získali možnost účastnit se tématických přednášek z oblasti byznysu, marketingu, práva, financí a dalších, ale především jsme začali pořádně šlapat do všeho, co se týkalo našich online lekcí jógy - předně jsme si uvědomili, že stávající platforma Patreon, kterou jsem dosud využívali, nám nenabízí dostatečnou flexibilitu, tak jsme se vrhli do vytváření zbrusu nových webových stránek, na kterých bychom lekce zpřístupnili. Noční směny to jistily, a pod rukama se nám postupně rodila jednoduchá, přehledná platforma.

Kromě práce na webu jsme ale nelenili ani v jiných oblastech. Během pár následujících týdnů jsme natáčeli jako divé a zdvojnásobili jsme počet online lekcí. Přidali jsme kurz pro začátečníky (Cesta k zenu), balíček 25 lekcí pro nastávající maminky a spousty nových videí do knihovny ZENUJU, aby bylo z čeho vybírat.

Nasmlouvali jsme 3 nejznámější benefitní společnosti, které zprostředkovávají firemní benefity pro zaměstnance a implementovali jsme možnost platby přes benefit kartičku rovnou do naší platební brány na webu, aby to zákazníci měli co nejpohodlnější (platby přes benefity Sodexo a Benefity PLUS se připravují).

Začali jsme s oslovováním firem s nabídkou online lekcí jógy pro zaměstnance a zaznamenali jsme téměř ihned i první úspěchy - během dubna jsme realizovali spolupráci s Ernst & Young ČR a další spolupráce u některých velkých firem jsou v jednání, což nás nesmírně těší, protože ve firemní klientele vidíme velký potenciál.

Postupně jsme zpracovávali zadané úkoly od poroty, které jsme pak asi 2 týdny před oficiálním koncem akcelerátoru odevzdali. Díky úkolům jsme vlastně podrobněji rozpracovávali náš byznys plán, což bylo super.

3. Závěrečná prezentace


Závěrečnou prezentaci 18.5. jsme pojali podobně jako tu úvodní - stručně a věcně, i když je pravda, že na ni jsme měli 10 min. Snažili jsme se shrnout náš posun s online zenem za dobu trvání akcelerátoru - co se nám podařilo, na co jsme se soustředili a proč, jaké jsou naše další plány. Porota ocenila, že jsme opravdu zamakali a v některých oblastech i předčili jejich očekávání (viz realizovaná spolupráce s mezinárodní firmou).




4. Slavnostní vyhlášení


Jelikož jsme šli na závěrečnou prezentaci poslední, a to až někdy odpoledne, stresík z nás po celém dnu opadl až u zasloužené kávičky a dortíku :) Slavnostní vyhlášení se konalo rovnou ten večer, a bylo ve velkém stylu - účastnili se zástupci partnerů soutěže, pořadatelé, ale i třeba ředitelé středních škol, vyhlašovali se totiž výsledky obou kategorií.
Jak velké bylo naše nadšení, když jsme si z úst hejtmana zlínského kraje Radima Holiše vyslechli verdikt poroty, a to ten, že projekt ONLINE ZEN získal 1. místo v kategorii Vysoké školy a veřejnost!




5. Co nám Můj milion dal


Asi Tě zklameme, ale milion to opravdu nebyl... :) Každopádně pro vítěze bylo nachystáno velké množství větších i menších cen včetně peněžních výher (ještě že jsme na ty dary byly s Klárkou dvě, protože jeden by je všechny neunesl :) ).

Co nám ale předně účast v soutěži dala, bylo to potřebné "nakopnutí" tím správným směrem, přehodnocení spousty detailů, a hlavně nové podněty a motivaci online zen dál rozvíjet a zlepšovat. Výhra byla třešničkou na dortu, ale to nejcennější byla ta zkušenost sama. Jsme zvědavé, kam nás to naše zenování ještě zanese...


Takže pokud o této nebo podobné soutěži se svým podnikatelským nápadem přemýšlíš, za náš jdi určitě do toho. Nemáš co ztratit a můžeš hodně získat, tak jako my. Nadcházející 17. ročník akcelerátoru začne opět na podzim, a to 1. října 2023 - více informací najdeš na www.mujprvnimilion.cz.
Máš zkušenost s podobnou soutěží? Pokud ano, sdílej do komentářů - třeba se Tvá zkušenost bude hodit někomu dalšímu.

Děkujeme za veškerou podporu a fandění, moc to pro nás znamená, že nám věříte a jste s námi - ať už na podložce, nebo mimo ni.


Odkazy na články v médiích:


276 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page