top of page

Jak z předsevzetí udělat pravidelnost

Troufnu si říct, že každý z nás měl alespoň jednou v životě nějaké předsevzetí. Budu pravidelně běhat, nebudu jíst sladké, budu praktikovat jógu,.. Podobná velkolepá předsevzetí většinou spouštíme s příchodem nového roku a v druhé půlce února už nás úspěšně opouštějí. Poznáváme se? 😊 Jak tedy na to, aby se z našeho předsevzetí stal konečně návyk, který do svých dnů zařadíme pravidelně, a hlavně dlouhodobě? Chci se s vámi podělit o to, co konkrétně pomohlo mě.


Jsem manželka, máma dvou malých dětí, pracující žena, jogínka a můj den má stejně jako ten váš (jen) 24 hodin. Začlenit tedy do svých dnů pravidelnou každodenní jógovou praxi nebylo vůbec jednoduché, nebylo to ale nemožné. Již před lety to bylo mým velkým přáním, ale až s postupem času se mi to podařilo. Tehdy mi pomohla jednoduchá, ale mocná věta, kterou jsem si napsala na papír: „I 5 minut denně se počítá“. Nic víc, nic míň.

S ohlédnutím zpět v čase mohu potvrdit, že už takové jednoduché pravidlo úplně stačí. Nastavila jsem si svou jógovou praxi tak, abych ji opravdu mohla praktikovat kdykoli a kdekoli. Právě umožnění dostupnosti jógové praxe a každodenní motivace vás k ní nás dovedla i k vytvoření ONLINE ZENu.
Ve dnech, kdy je pro mě složité najít odhodlání a v pravidelné praxi pokračovat, mi pomáhá těchto pár zaručených triků:



1.      Mějte svou podložku neustále roztaženou


Před gaučem, před postelí, ve svém domácím jógovém koutku.. zkrátka ji mějte na očích. Pokud se na ni budete dívat nebo ji dokonce obcházet, je mnohem jednodušší se na ni z gauče plynule přesunout.





2.      Jógujte v sedě nebo v leže


Když nemáte sílu nebo pociťujete únavu, praktikujte pozice na uvolnění a protažení – spoustu z nich lze provádět v sedě nebo v leže na zádech, zatímco se bavíte s rodinou nebo sledujete večer televizi. Na ONLINE ZENu najdeš vhodnou inspiraci i ke krátké jemné praxi.






3.      Dýchejte


Jóga nejsou jen ásány. Dech je náš guru, udržuje nás naživu a pomáhá nám zvládat náročnější situace. Ve dnech, kdy vám i pozice vsedě nebo vleže přijdou nad vaše síly, kdy jste bez energie a na nic náročného se zkrátka nezmůžete, nevěšte hlavu. Právě naopak, napřimte páteř, usaďte se do pohodlné pozice a jen dýchejte. Vědomě. Nádech stejně dlouhý jako výdech. Pro začátek úplně stačí. O magické síle dechu si brzy řekneme víc.



Mně osobně tyto 3 variace jógové praxe pomáhají motivovat k pravidelnosti i během náročnějších dnů. Každý den nejde mít plno síly a času na plnohodnotnou ásánovou praxi, a je to v pořádku!

Jen si pamatujte, že právě momenty, ve kterých se vám nejvíc nechce a vy se přesto rozhodnete udělat ten krok, sesunete se na podložku a budete tam třeba jen 5 minut ležet a dýchat, vás posouvají dál a dělají vás silnějšími.

Přeji vám, ať se vám daří na vaší jógové cestě – jsme na ní spolu.

Vaše Klára
160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page