top of page

Tipy pro domácí praxi

V dokonalém světě máš čas, prostředky a možnost chodit pravidelně na lekce jógy ke svému oblíbenému lektorovi do studia tomu uzpůsobeném, který Tě vede, inspiruje a pomáhá Ti při praxi osobně. To je ta nejlepší varianta. Pokud tato varianta ale možná není, nemusíš ztrácet hlavu a radši ani nezačínat, nebo rovnou přestávat, s jógou. Dnes už je plno možností, jak se můžeš nechat v józe vést i v pohodlí svého domova. Navíc máš možnost ušít si svou praxi na míru podle množství času, který zrovna máš, nebo podle náročnosti, na kterou se zrovna v tu chvíli cítíš. Super je to, že se nemusíš nikam přemísťovat a můžeš zůstat hezky doma v teploučku.
"Když ale já nemám doma klid"
"Doma se sama nedonutím"
"Nevím, kde začít, ani jak na to.."
Takových i jiných výmluvy na to, proč nechci nebo nemůžu jógovat doma, slýcháme spousty a umíme se do nich vžít. Sami jsme manželky, mámy, máme běžné starosti a každodenní povinnosti, jako asi každý. Ale v domácí jógové praxi přesto vidíme něco krásného a nezbytného. Doma ještě více než jinde se počítá každá minuta, kterou věnujeme sami sobě.
Než se doma vrhneš na podložku, máme pro Tebe pár odzkoušených tipů, které fungují nám.

1. Dokonalost není potřeba


Neumyté nádobí, rozházené hračky, málo místa v obýváku, nemocné děti doma... Ano, doma to ve většině případů dokonalé nikdy nebude, ale ani být nemusí! Je to prostě tak, jak to je :) Někdy Tě rodina nebo domácí mazlíčci budou při praxi rušit, jindy zrovna někdo zazvoní, když usedneš na podložku. Nenechej se odradit! Ta jedna praxe, která doma 'klapne', Ti vynahradí těch pár 'nedokonalých'.

2. Připrav si prostor


Najdi si prostor, do kterého se vleze Tvá podložka, cca 80 x 200 cm. Víc místa na jógu skutečně nepotřebuješ. Před televizí, v obýváku, kuchyni, na chodbě, v ložnici..Než usedneš na podložku, ukliď si kolem sebe, ať Tě to zbytečně nerozčiluje (stačí to, co máš přímo před očima :)). Pokud máš tu možnost, vytvoř si svůj malý jógový koutek (měj tam svou podložku, deku, polštářek, klidně květinu nebo vonnou tyčinku, hezkou svíčku..). Uvidíš, že Tě to bude motivovat se do této své oázy klidu pravidelně vracet.

3. Nerušit, prosím!


Připrav rodinu na to, že během své domácí praxe prostě nejsi, neexistuješ a oni si musí poradit bez Tebe, i když si jen v místnosti vedle. Začni klidně s 5 minutami, a postupně čas prodlužuj. Uvidíš, že si postupně zvyknou a rušit budou čím dál tím míň.

4. Přizvi děti ke své praxi


Namísto frustrace z toho, že děti Tě doma prostě jógovat v klidu nenechají, pozvi je k sobě na podložku. Děti se nejvíc učí právě pozorováním svého okolí a jednodušeji si tak osvojí správné návyky, jako je pravidelný pohyb. Dejte nám vědět do komentářů, jestli byste od nás chtěli natočit i ukázkovou lekci dětské jógy.

5. Experimentuj


V soukromí domova se spíše nebudeš bát nebo stydět vyzkoušet nové, náročnější, ásány. Pokud se Ti ze začátku nebudou dařit, nic se neděje, nikdo Tě přece nevidí! Naopak, třeba Tě Tvé snažení povzbudí k častější praxi.
Tak nečekej na dokonalé prostředí, na správný moment a zkus to. Třeba hned teď :)
Jaké další tipy na domácí praxi máš Ty?
151 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page